Veelgestelde vragen
Bij het kopen, verkopen, verhuren of laten taxeren van een horecabedrijf of -vastgoed komt veel kijken. Om je op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Of je nu meer wilt weten over het proces, onze diensten of specifieke termen en voorwaarden: hier vind je duidelijke antwoorden. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee.
Horecamakelaars
Een horecamakelaar begeleidt bij de verkoop, verhuur, aanhuur en aankoop van horecapanden en horecabedrijven (horecabedrijfsexploitaties).
Het inschakelen van een horecamakelaar zorgt ervoor dat je kunt profiteren van professionele marktkennis, een uitgebreid netwerk en deskundigheid in onderhandelingen. Dit helpt je bij het realiseren van een (snelle) verkoop tegen de beste prijs en voorwaarden.
Een horecamakelaar is een waardevolle partner die je begeleidt bij elke stap in het proces, van de waardebepaling en het bepalen van de juiste strategie tot de verkoop en de uiteindelijke overdracht van je horecabedrijf en/of vastgoed. Met hun kennis en ervaring op juridisch en financieel gebied zorgen ze voor een soepele afhandeling en helpen ze je het maximale uit je verkoop of aankoop te halen.
Goodwill vertegenwoordigt de immateriële waarde van een horecabedrijf, zoals reputatie, klantenkring en merknaam.
Het bepalen van de waarde van goodwill kan complex zijn en hangt af van factoren zoals de winstgevendheid, locatie en concurrentie. Onze horecamakelaars kunnen je helpen bij het nauwkeurig waarderen van de goodwill van je onderneming.
Verkoop/verhuur
De waardebepaling van een horecabedrijf is gebaseerd op een grondige analyse van meerdere factoren: de locatie, de staat van het pand, de actuele marktontwikkelingen, de financiële prestaties én het toekomstpotentieel van het bedrijf.
We gebruiken erkende waarderingsmethoden waarbij we niet alleen terugkijken naar de cijfers van de afgelopen drie jaar, maar ook vooruitkijken naar de verwachte omzet en kosten. Op basis van de rentabiliteit berekenen we wat een opvolger realistisch zou kunnen investeren voor het bedrijf, afgestemd op een haalbare omzet en bijbehorende kostenstructuur.
Benieuwd wat jouw horecabedrijf en/of vastgoed waard is? Vraag gerust een vrijblijvende waardebepaling aan.
De kosten van een horecamakelaar – ook wel courtage genoemd – zijn afhankelijk van het type transactie en de complexiteit van de verkoop. Bij VDW Horecamakelaars hanteren we een transparante courtage die we vooraf met je bespreken, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Je betaalt een courtagetarief over zowel de koopsom van het vastgoed als over de koopsom van het horecabedrijf (de exploitatie). Onze tarieven zijn marktconform en afgestemd op de omvang en aard van de opdracht.
Voor een succesvolle verkoop zijn onder andere recente financiële jaarrekeningen, plattegronden, huurcontract, actuele huurprijs, vergunningen, overzicht van de lopende verplichtingen en een inventarislijst vereist. VDW Horecamakelaars geeft je een overzicht van de benodigde documenten en adviseert welke informatie belangrijk is om potentiële kopers goed te informeren. Vraag alvast de verkoop checklist aan.
De duur van het verkoopproces varieert, afhankelijk van factoren zoals de locatie, type bedrijf en de marktomstandigheden. Gemiddeld duurt een verkoopproces enkele maanden tot anderhalf jaar.
We maken gebruik van een uitgebreid netwerk dat we in ruim 35 jaar hebben opgebouwd, in combinatie met een actueel zoekersbestand, gerichte marketingcampagnes en online platformen zoals Horecaspot.
Zo zetten we jouw horecabedrijf gericht in de markt voor serieuze en passende kopers.
Bij stille verkoop wordt een horecalocatie discreet aangeboden, zonder openbare vermelding. Dit zorgt ervoor dat de verkoop vertrouwelijk blijft, wat voor veel ondernemers belangrijk is vanwege privacy of personeel. Geïnteresseerde kopers ontvangen alleen informatie nadat ze een geheimhoudingsovereenkomst hebben ondertekend.
Bij de verkoop van een horecabedrijf met een lopend huurcontract kan de nieuwe eigenaar de exploitatie overnemen via een indeplaatsstellingsovereenkomst. Onze makelaars begeleiden je hierin en zorgen dat dit proces goed verloopt.
Let op: zeg de huurovereenkomst niet op. Doe je dat wel, dan vervalt het recht op indeplaatsstelling en is er juridisch gezien geen sprake meer van goodwill. Dit kan grote gevolgen hebben voor de waarde van je onderneming.
De overdracht van een horecabedrijf verloopt in meerdere stappen. Denk aan het opstellen van de benodigde overeenkomsten, zoals een koopovereenkomst, huurovereenkomst of eventuele geldleningsovereenkomst, het afronden van juridische documenten en de uiteindelijke overdracht bij de notaris. Onze makelaars begeleiden je tijdens elke stap, zodat het hele proces soepel en zorgvuldig verloopt.
Bij de overname van een horecabedrijf zijn diverse vergunningen vereist, zoals een exploitatievergunning, drank- en horecavergunning en mogelijk een terrasvergunning. Het is essentieel om te weten welke vergunningen van toepassing zijn en hoe je deze kunt verkrijgen.
Wil je weten welke vergunningen je nodig hebt en waar je op moet letten bij een overname? Vraag dan onze gratis checklist horeca overname aan. Hiermee krijg je een overzicht van alle belangrijke aandachtspunten.
Aankopen/aanhuren
Op onze aanbodpagina vind je een actueel overzicht van horecalocaties die te huur of te koop worden aangeboden. Je kunt direct contact opnemen met de makelaar van het betreffende object voor persoonlijk advies.
Voldoet het huidige aanbod niet aan uw wensen? Maak een zoekopdracht aan en ontvang automatisch een melding per e-mail wanneer er nieuw, passend aanbod beschikbaar is.
Een aankoopmakelaar in de horeca begeleid je bij het vinden, beoordelen en aankopen van een horecalocatie die past bij jouw wensen. We zoeken actief naar passende locaties, plannen bezichtigingen, voeren onderhandelingen en controleren juridische documenten.
In de meeste gevallen wordt een horecalocatie verhuurd of verkocht in combinatie met de overname van het bedrijf. Toch zijn er ook situaties waarin je alleen het pand kunt huren, bijvoorbeeld bij casco horecaruimtes.
Let wel: bij een overname zijn vaak al belangrijke voorzieningen aanwezig, zoals afzuiging, vetput en de juiste vergunningen – dat kan een groot voordeel zijn.
Due diligence is een grondig onderzoek naar de financiële, juridische en operationele aspecten van het horecabedrijf dat je wilt kopen. Dit proces helpt om potentiële risico’s en verplichtingen in kaart te brengen. Onze specialisten kunnen dit onderzoek voor je uitvoeren om ervoor te zorgen dat je een weloverwogen beslissing neemt.
De kosten zijn afhankelijk van de diensten die je afneemt en worden op maat samengesteld. Voor aankoop, aanhuur, verkoop of verhuur rekenen we meestal een courtage, gebaseerd op de huur- of koopsom van het object.
Bij adviesopdrachten of het opstellen van specifieke overeenkomsten kunnen we een uurtarief of een vast bedrag hanteren.
Voor horecataxaties werken we met vaste tarieven, die afhankelijk zijn van het type taxatie, de omvang en de complexiteit van de opdracht. Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk en vrijblijvend gesprek over de kosten.
Het financieren van een horecabedrijf kan via verschillende wegen, zoals bankleningen, investeerders, Crowdfunding of eigen middelen. Een gedegen bedrijfsplan en een accurate taxatie zijn cruciaal voor het verkrijgen van financiering.
Taxaties
Een taxatierapport is nodig bij financieringsaanvragen, aan- of verkoopbeslissingen en fiscale doeleinden. Onze horecataxateurs helpen bepalen wanneer een taxatie nodig is en zorgen voor een gedetailleerd en goedonderbouwd rapport.
Horecataxaties kunnen grofweg worden onderverdeeld in vastgoedtaxaties en taxaties van bedrijfsexploitaties, afhankelijk van het doel en de specifieke situatie.
Bij vastgoedtaxaties richten we ons bijvoorbeeld op de marktwaarde van horecabedrijfspanden, taxaties voor en na verbouwing, of taxaties in verhuurde staat. Daarnaast voeren we taxaties uit voor percelen grond, waarbij methodieken zoals de gecorrigeerde vervangingswaarde of de residuele grondwaardemethode worden toegepast. Ook rechten van erfpacht en opstal, markthuur en huurprijzen conform artikel 7:303 BW vallen binnen ons expertisegebied.
Taxaties van bedrijfsexploitaties (of delen daarvan) richten zich op de waarde van het bedrijf zelf, zoals de marktwaarde van de exploitatie (bedrijfsinventaris en goodwill) of alleen de bedrijfsinventaris of de goodwill. Elk taxatierapport wordt volledig afgestemd op het doel, zoals financiering, verkoop, fiscale verplichtingen of andere specifieke situaties.
Onze gecertificeerde taxateurs zorgen ervoor dat alle rapporten voldoen aan de wettelijke eisen en dat je een betrouwbaar en goed onderbouwd resultaat ontvangt. Neem gerust contact met ons op voor advies of een offerte op maat.
Eerste stap is het inplannen van een plaatsopname waarin het hele object wordt geïnspecteerd en de nodige informatie wordt verzameld. Na deze plaatsopname én het ontvangen van alle benodigde informatie is er circa twee weken nodig voor de uitwerking van het rapport (dit is afhankelijk van de omvang van het pand en/of bedrijf en de complexiteit van de taxatievraag).
Lees meer over het taxatieproces.
De kosten voor een taxatierapport hangen af van de exacte taxatievraag en de bijbehorende complexiteit van de taxatie. Of het nu gaat om een vastgoedtaxatie, een bedrijfsexploitatie taxatie of een markthuurwaardetaxatie, onze rapporten voldoen aan alle wettelijke eisen en worden uitgevoerd door gecertificeerde taxateurs. Neem contact op voor een offerte op maat.
Ja, onze horecataxaties worden uitgevoerd door gecertificeerde registertaxateurs die zijn aangesloten bij de NRVT, NVM en REV. Dankzij deze erkenningen staan we op de shortlists van de meeste grootbanken in Nederland. Zo weet je zeker dat je kunt vertrouwen op een professioneel en breed geaccepteerd taxatierapport.
Over VDW
VDW Horecamakelaars is de naam waaronder wij naar buiten treden voor alles wat te maken heeft met de aan- en verkoop, verhuur en overname van horecabedrijven en -vastgoed. Achter deze naam staat de bredere VDW Groep, die bestaat uit drie gespecialiseerde onderdelen: VDW Horecamakelaardij, VDW Horecataxaties en VDW Wonen.
De VDW Groep bestaat uit een team van zeventien specialisten, waaronder negen overname- en vastgoedadviseurs (horecamakelaars), drie registertaxateurs, een woningspecialist, een marketeer, twee assistenten en trainees.
Veel van onze collega’s hebben een achtergrond in de hospitality, met een studie aan de opleiding International Hospitality Management (NHL Stenden). Zo combineren we praktijkervaring, vakkennis en persoonlijke betrokkenheid in alles wat we doen.
Ondernemers kiezen voor VDW vanwege onze combinatie van landelijke dekking en regionale marktkennis, ruim 35 jaar ervaring en een team dat de horeca van binnenuit kent. We begeleiden onze klanten persoonlijk en deskundig bij verkoop, aankoop, verhuur of taxatie en denken actief mee in elke stap van het traject.
Bekijk ook onze referenties en succesverhalen voor een indruk van recente transacties en tevreden ondernemers.