Swens ervaring als stagiair bij VDW

In dertig jaar tijd gingen tientallen stagiairs je voor. Stagelopen bij VDW Horecamakelaars is al jaren populair. “Het is een ervaring die perfect aansluit op je studie, en je super voorbereidt op het werkveld”, vertelt Swen Muijskens, afgestudeerd International Hotelmanagement aan NHL Stenden en oud-stagiair bij VDW Horecamakelaars. In november 2022 start Swen zijn stage bij VDW Horecamakelaars, vandaag geeft hij je graag een kijkje achter de schermen.

Swen, hoe ziet de stageperiode van 10 maanden er globaal uit bij VDW?
Je start uiteraard met een introductie van het bedrijf. Je leert het team kennen en de taken van iedere afdeling: front- en backoffice, makelaardij en taxaties. Vervolgens verdiep je je in het huidige aanbod, zodat je weet wat er speelt en hoe je mensen te woord staat. Daarbij ga je aan de slag met de diverse systemen waar de organisatie mee werkt. Als je die onder de knie hebt, start je bij de taxatie-afdeling. Hier loop je zo’n 3-4 maanden mee en daarna ga je naar de afdeling makelaardij en loop je ook 3-4 maanden mee. De laatste periode daarna mag je kiezen waarin je je het liefst verdiept.

Hoe ziet een gemiddelde stagedag eruit?
Geen een dag is hetzelfde. Maar over het algemeen is het een mix van kantoorwerk, ga je mee met afspraken met de taxateurs en makelaars, en help je met voorbereiden en uitwerken van deze afspraken. Voorbeelden? Denk aan het maken van verkoopbrochures, plattegrondtekeningen, schrijven van advertentieteksten, meewerken aan taxatierapporten, uitwerken van waarde-adviezen, beantwoorden van de telefoon en inkomende mails, verzorgen van bezichtigingen en voeren van (kennismakings)gesprekken. Gedurende je stage word je steeds meer vrijgelaten om zelfstandig werkzaamheden op te pakken.

Wat is de verhouding kantoor en praktijk?
Vooral in het begin werk je veel op kantoor. Later in je stageperiode ga je vaker mee naar afspraken van de taxateurs en makelaars. Op het laatst, als je hebt laten zien dat je het kan, ga je soms ook alleen.

Waar moet je rekening mee houden?
De variatie aan werkzaamheden en de dynamische omgeving waar je in werkt, kan overweldigend zijn. Je bent cijfermatig bezig, maar ook creatief in de vorm van bedenken hoe je een object het beste in de markt kunt zetten: wat zijn de USP’s van een bedrijf; hoe kunnen we dit het best naar voren laten komen in het verkoopproces? Tegelijkertijd moet je zelf ook voor gastvrijheid staan.

Het leuke aan dit bedrijf is dat je met de gastvrijheidsindustrie verbonden bent. Dat moet ook in je houding terug te zien zijn.

Bovendien is het goed om te beseffen dat je er met een hotelschoolachtergrond nog niet bent. De vastgoedwereld kent zijn eigen dynamiek. Voor mij was dit geen hindernis. Eerder een interessante uitdaging. Het prikkelt mijn nieuwsgierigheid naar alle aspecten van deze intrigerende sector. Een beetje onbevangenheid komt goed van pas!

Wat vind je het leukste van de stage?
Ik ben erg blij met de combinatie van ‘kantoor’ en ‘horeca’ in mijn werk. Verder ben ik enthousiast dat ik iets totaal anders leerde dan wat de hotelschool aan leesstof serveert, maar dat ik toch mijn vaardigheden van de hotelschool goed kon toepassen. Bovendien spreekt het contact met horecaondernemers me enorm aan, ook omdat je een kijkje achter de schermen krijgt bij verschillende horecazaken.

Het is ook erg leerzaam om te ontdekken met welke methodieken je een bedrijf financieel kunt waarderen. Je leert inschatten wat een ‘gemiddelde ondernemer’ aan omzet en kostenstructuren heeft, afhankelijk van locatie en soort concept. Het is reuze interessant om te zien wat een zaak succesvol maakt of juist niet. Dit geeft je een breder begrip van bedrijfsvoering en waardecreatie.

Kortom, ik geniet van de diversiteit van werkzaamheden, het strategisch inschatten van ondernemerschap en het begrijpen van bedrijfswaarderingstechnieken. De stage heeft mijn horizon verbreed en ik ben ervan overtuigd dat het een waardevolle aanvulling is voor mijn verdere professionele ontwikkeling. Ik kijk er naar uit om deze inzichten te delen en mijn toegevoegde waarde binnen het team verder uit te bouwen.

Wat vond je het minst leuke?
Doordat je weinig voorkennis hebt, kun je niet gelijk van alles oppakken. Je moet je eerst verdiepen voordat je begint. Jezelf moeten temperen, is soms lastig.

De vrije werksfeer is in het begin soms wennen. Iedereen werkt zelfstandig. Er wordt van je verwacht dat je zelf het initiatief neemt. Ook wanneer je vragen hebt of wanneer bepaalde onderwerpen niet helemaal duidelijk zijn. Gelukkig zijn er talloze voorbeelden waar je naar kunt kijken, en stimuleert de vrijheid tegelijkertijd een zelfstandige en proactieve werkhouding.

Lag de ervaring uiteindelijk in lijn met de verwachtingen?
Gelukkig niet, haha. Ik had voor mijn eerste ‘kantoorbaantje’ een veel stofferige werkcultuur verwacht. Maar daar bleek geen sprake van. VDW is een jong sociaal team zonder hiërarchie. We lachen veel, delen lief en leed en organiseren leuke uitjes, met als toppunt op skivakantie gaan in Oostenrijk met het hele team! Al met al heeft het mijn verwachtingen ver overtroffen. Aanrader!

Contact en vragen
Heb jij nog meer vragen voor Swen? Neem contact op via – smuijskens@vdweerd.nl Voor meer informatie over de stagemogelijkheden bij VDW Horecamakelaars neem je contact op met Wouter Toes – wtoes@vdweerd.nl