Horecavastgoedmarkt historisch goed voor kopers én verkopers

Slim beleggen in 2022

Het beste moment voor horecavastgoed(beleggingen) is nu. Dat geldt zowel voor kopers als voor verkopers. Hoe dat kan, zetten we graag uiteen. Schot voor de boeg: bel terwijl anderen onderstaand lezen alvast 030-2345080, want in de markt is het echt ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’.

Dat vraag en aanbod in de horecabranche allebei tegelijkertijd aan het langste eind trekken, is uniek. Het komt door een samenloop van omstandigheden. Te beginnen met enkele macro-economische factoren die heel 2020 en 2021 al hun stempel op de markt drukken. Te weten:

  • Historisch lage spaarrentes
  • Historisch lage hypotheekrentes
  • Historisch hoge inflatiecijfers
  • Recordprijzen op de woningmarkt
  • Recordstanden op handelsbeurzen

Bovendien is het aanhouden van grote financiële reserves op spaarrekeningen inmiddels onverstandig. Je kunt bij wijze van spreken die 0,5% negatieve rente beter in de brand steken om je huis te verwarmen, dan bespaar je tenminste nog wat op de ook al zo historisch dure gasprijzen.

Op de woningmarkt is er door de genoemde factoren sprake van een geweldige hausse. Reguleren door de overdrachtsbelasting te verhogen, heeft geen zoden aan de dijk gezet. Of in ieder geval niet genoeg. Ondertussen blijft de wereld in de ban van corona, blijven de geldpersen draaien en doet de ‘jubelton’ nog steeds een duit in het zakje om de huizenprijzen verder op te stuwen.

‘A perfect storm’ voor horecavastgoed
De druk op de markten leidt vanaf 2020 tot steeds grotere belangstelling in beleggingsobjecten buiten de woningmarkt, zoals in horecavastgoed. Door corona en minder faillissementen dankzij overheidssubsidies daalt aanvankelijk het aanbod. Waarna bij stijgende vraag de invisible hand van Adam Smith zijn werk doet, en we de prijzen zien stijgen.

Voor aanbieders van vastgoed zijn het als gevolg gouden tijden. Misschien stijgt de markt nog wat, maar door winst te nemen is nog nooit iemand arm geworden. Zeker niet bij de mate van winst die nu eerder regel dan uitzondering is. Bovendien is er geen vastgoedanalist die denkt dat de markt binnen een paar jaar nóg een keer over de kop gaat. Terwijl je wel hoort speculeren over een mogelijke daling. Wat ons sterkt in de mening dat de timing voor verkoop nu subliem is.

Óók voor kopers is beleggen in horecavastgoed op het moment een groot succesverhaal. We worden dagelijks gebeld door kapitaalkrachtige particulieren en institutionele beleggers, die met smart op zoek zijn naar nieuwe beleggingskansen. Het voordeel van de horecavastgoedmarkt, in hun en onze ogen, is meerledig:

  • De prijzen zijn nog niet zo extreem gestegen als in de woningmarkt, er zit meer rek in deze branche.
  • Vergeleken met de kantorenmarkt is de relatie met de huurders betrouwbaarder. Leegstand komt zelden voor, omdat de horecaondernemers creatief en volhardend (en afgelopen jaar gelukkig met steun geholpen) zijn.
  • Opzeggen van de huurovereenkomst is kapitaalvernietiging voor huurders, aangezien de waarde van de bedrijfsexploitatie (en goodwill) grotendeels locatiegebonden is.
  • Mocht er al sprake zijn van verkoop van de bedrijfsexploitatie dan is die 9 van de 10 keer ook locatiegebonden en gaat de huurovereenkomst met een indeplaatsstelling makkelijk door naar een opvolgend huurder. Waardoor de verhuurder ook in dat scenario geen huurpenningen misloopt.

We schrijven december 2021. Over een jaar kan de markt er anders uitzien. We hebben geen glazen bol. Wel hebben we dertig jaar ervaring. Vanuit onze expertise en natuurlijk ook uit liefde voor ons vak, voelen we ons geroepen om nú aan de bel te trekken. Voor kopers draaien we ook in de feestdagen met plezier overuren. Dus bel, mail of app anytime. En wie verkoop overweegt, laat maar weten, we helpen je trefzeker aan de deal van je leven!