Groei aantal saunabezoeken in Nederland

Populariteit saunabezoeken in Nederland blijft toenemen 

Nederlanders zijn steeds actiever bezig met een gezond en bewuster leven. Op gebied van beweging, voeding maar ook steeds meer op gebied van ontspanning. De groei van het aantal saunabezoeken in Nederland is afgelopen jaren gestegen.

Stress verminderen en vaker ‘’uit staan’’
Focus op stress verminderen en het bewust worden van het altijd maar ‘’aan staan’’. Mensen hebben het gevoel dat ze constant bereikbaar moeten zijn en dat gevoel willen ze verminderen.

Tussen 2010 en 2016 steeg het saunabezoek met maar liefst 42% naar 15,6 miljoen. In 2016-2017 bezocht één op de tien Nederlanders minimaal een keer per jaar de sauna. Momenteel telt Nederland 168 sauna’s, in 2010 waren dit er nog zo’n 139.

Nederlanders hechten steeds meer waarde aan een gezonde levensstijl. Naast de gezonde keuzes in voeding, neemt de populariteit in ontspanning ook toe. Dit is ook terug te zien in de groei van het aantal saunabezoeken in Nederland.

De groei komt vooral van bezoekers (15 tot 49 jaar) die voorheen niet of nauwelijks naar de sauna gingen. Acties en kortingsbonnen dreven hen naar de sauna en maakte het bezoek veel laagdrempeliger. Daarmee ontdekten zij deze vorm van vrijetijdsbesteding, wat de populariteit van het bezoek deed groeien. Daarbij hoort saunabezoek bij een gezonde levensstijl, evenals fitness, yoga en mindfulness.

De frequente saunabezoeker binden door korte vakanties
Waar de sauna als uitje ter ontspanning ontdekt is, is het voor sauna’s ook belangrijk om de groep die frequent de sauna bezoekt aan zich te blijven binden. Deze groep bezoekt namelijk 3 á 4 keer per maand, is trouw aan een specifieke sauna-aanbieder en bestaat voornamelijk uit vijftigplussers. Voor deze oudere doelgroep kunnen sauna’s zich richten op korte vakanties. Door overnachtingen te bieden, maken sauna’s langer verblijf aantrekkelijker.

Wellness resort mét hotelkamers beschikbaar
Ook profiteren van deze ontwikkeling in de leisure branche? Bekijk ons aanbod of neem direct contact met ons op via 030 234 5080 voor ons aanbod in de stille verkoop.

Lees het gehele onderzoek in het trendrapport Leisure van ABN Amro